Słoiczek musztardy dziennie to dla mnie norma. Dotychczas nie zgłębiałam się w temat jej zdrowotnych właściwości. Po prostu mój organizm domagał się musztardy lub chrzanu... Myślałam, że głównie chodzi o ocet... tymczasem...
Musztarda znana była już w starożytności, kiedy to gościła na greckich i rzymskich stołach.
Gorczyca - mniam, idealnie. Do tego ocet!
Gorczyca stanowi naturalne lekarstwo dla układu pokarmowego przy zaburzeniach pracy żołądka oraz trawienia, ale także idealnie sprawdza się jako codzienny składnik diety. Często używana jest w wyrobach medycznych, takich jak plastry łagodzące przeziębienia i bóle reumatyczne. Skutecznie obniża ciśnienie krwi i wspomaga układ odpornościowy. Odtruwa organizm z metali ciężkich i innych trujących substancji. Gorczyca jest zaskakująco bogata w składniki odżywcze, nazywane izotiocyjanianami, które zostały szczegółowo i dogłębnie przebadane pod kątem właściwości przeciwnowotworowych. Na przykład, badania opublikowane w International Journal for Vitamin and Nutrition Research z 2002 r. pokazały że stymulują apoptozę (śmierć komórki) w ludzkich komórkach nowotworowych. Badania opublikowane w Carcinogenesis w 2010 roku ujawniły, że proszek z nasion gorczycy, jest bogaty w szczególnie korzystne grupy izotiocyjanianów (AITC) znacząco hamujące rozwój raka pęcherza moczowego. Gorczyca zawiera wapń, magnez, witaminę B oraz spore ilości żelaza. Ciekawego odkrycia dokonali naukowcy Instytutu Zdrowia w North Caroline State University w USA. Zdaniem specjalistów zawarte w gorczycy homobrassinolidy działają… anabolicznie − na podobieństwo sterydów! (fragmenty zaczerpnięte ze stron internetowych).
Jednym z dodatków, który jest obecny w prawie każdej musztardzie jest kurkumina.Kurkumina jest naturalnym składnikiem rośliny o nazwie ostryż długi, występującej w Azji. Kurkumina posiada silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Teksas w Houston potwierdzili skuteczność kuruminy w terapii nowotworowej.
...
Najwyraźniej moja chęć jedzenia musztardy wynika... z jej dobroczynnych właściwości.
Nie będę nikogo przekonywać, że to musztarda stoi za moim bieganiem, ale warto rozważyć włączenie jej do diety. Jest wegańska! Jest dla wszystkich 🙂
I jak narazie żadna marka musztardowa nie pochyliła się nad biegaczami:)
Podobne
Domi, uwielbiam bawarską i cieszę się, że to napisałaś i że pochłaniasz słoiczek dziennie! Zamierzam do niej wrócić, bo zupełnie wykluczyłam z jadłospisu, a właściwie nie ja, tylko trener, który mi go układał, sam będąc weganem. pozdrawiam!
to już wiadomo dlaczego Ewa Majer biega z Bartkiem GORCZYCĄ 🙂
dobre;)